Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ανακοινώσεις ΥΠΕΚΑ, για Κτηματολόγιο, Αυθαίρετα, Οικοδομικούς Συνεταιρσισμούς

Ανακοινώσεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, τα αυθαίρετα το κτηματολόγιο και τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό έκανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στην ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, όπου προανήγγειλε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα είπε:
-Για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς : «Εξετάζουμε τη δημιουργία και λειτουργία της «Τράπεζας Γης», δηλαδή ένα σύγχρονο θεσμό «Αγοράς Δικαιωμάτων Γης», μέσω του οποίου θα μπορεί, μεταξύ άλλων, ένας οικοδομικός συνεταιρισμός ή ένας φορέας ιδιωτικής πολεοδόμησης, να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή. Στόχος είναι, εκτός των άλλων, να λυθούν
χρόνια προβλήματα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών. Να προσελκύσουμε κεφάλαια στην ιδιωτική πολεοδόμηση, να δώσουμε ώθηση στον κλάδο της οικοδομής και να τονώσουμε την απασχόληση στον κλάδο».
-Για το Κτηματολόγιο : «Βασική κατεύθυνση είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών και η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Απλοποιούνται οι διαδικασίες και βελτιώνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών».
-Για το Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό: «Εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν στη χωροθέτηση των επενδύσεων. Αναθεωρούνται και εξειδικεύονται τα 12 περιφερειακά πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ώστε να εναρμονίζονται με το Γενικό, αλλά και με τα Ειδικά Πλαίσια».
-Για τα αυθαίρετα: « Οι αυθαιρεσίες κατηγοριοποιούνται με βάση τη βαρύτητα και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, με στόχο κάποιες περιπτώσεις να οδηγηθούν σε οριστική λύση».
Πηγή: Newsletter TEE 19/4/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου