Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Τοπογράφοι: έρχεται αδυναμία δόμησης οικοπέδων και ακύρωση συμβολαιογραφικών πράξεων

Αναδημοσίευση από www.buildnet.gr
http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=79&artid=3762

Για την κατάργηση του εξαρτημένου τοπογραφικού, το οποίο συνόδευε τη βεβαίωση του μηχανικού, εξέδωσε ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, ως ο πλέον αρμόδιος επιστημονικός φορέας επί θεμάτων τοπογραφικών αποτυπώσεων και γενικότερα γεωχωρικών δεδομένων.
Οπως αναφέρει, η λογική που εισήχθη το εξαρτημένο τοπογραφικό ήταν ότι, με τον τρόπο αυτό θα υπήρχε ακριβής και μονοσήμαντα ορισμένη γεωχωρική αναφορά των ακινήτων, η οποία θα ήταν αναμφισβήτηση και θα διασφάλιζε τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών, επιτρέποντας παράλληλα στην πολιτεία να διαπιστώσει τυχόν αυθαιρεσίες και να συμπληρώσει το πάζλ του γεωχωρικού υποβάθρου της χώρας με μεγάλη ακρίβεια, γεγονός που θα συνέβαλε στην γρηγορότερη, οικονομικότερη και ακριβέστερη ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου και στον καλύτερο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Τονίζει επίσης, ότι η επιλογή αυτή δεν θα προσέθετε επιπλέον οικονομικά βάρη στους πολίτες αφού:
1. Η σύνταξη ενός σύγχρονου τοπογραφικού εξαρτημένου από το κρατικό δίκτυο συντεταγμένων που θα πληροί τις προδιαγραφές γίνεται μια φορά και χρησιμοποιείται για κάθε χρήση αφού, αν δεν έχει μεταβληθεί το πολεοδομικό καθεστώς, δεν απαιτείται η σύνταξη νέου ακόμα κι αν αυτό χρησιμοποιηθεί σε χίλιες μεταβιβάσεις.

2. Το διάγραμμα αυτό προβλέπεται και απαιτείται ήδη από άλλες νομοθετικές διατάξεις για την έκδοση αδειών και τη διόρθωση κτηματολογικών στοιχείων. Αυτή η διαφοροποίηση θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την οικοδομησιμότητα των ακινήτων και μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή ακύρωση των συμβολαιογραφικών πράξεων.

3. Το εξαρτημένο τοπογραφικό διασφαλίζει ότι ο πολίτης δε θα αναγκαστεί με την ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου  να προβεί σε τεράστιου κόστους χρονικές, οικονομικές και ψυχοφθόρες διαδικασίες, αφού ο μελετητής της κτηματογράφησης θα γνωρίζει με μεγάλη ακρίβεια και στο ίδιο σύστημα συτνεταγμένων με αυτό που εκπονείται το εθνικό κτηματολόγιο τα γεωχωρικά στοιχεία του ακινήτου.

Την διάταξη αυτή σύμφωνα με τον Σύλλογο, την πολέμησαν όλοι αυτοί πλούτιζαν τόσα χρόνια μέσα από την ασύστολη αυθαιρεσία σε θέματα γης, εργολάβοι, επίορκοι μηχανικοί και συμβολαιογράφοι που αποτελούσαν γρανάζια αυτού του βρώμικου συστήματος.

Η διάταξη αυτή, συνεχίζει, ανετράπη ως προς την ουσία και την ολότητά της από την αντίδραση σημαντικού τμήματος βουλευτών του Κοινοβουλίου, οι οποίοι "αφού μέχρι σήμερα με την ψήφο και τις αποφάσεις τους ισοπέδωσαν μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και διέρρηξαν τον κοινωνικό ιστό, αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλλειμμα από το θεάρεστο έργο τους και να "επαναστατήσουν" φορώντας το κοινωνικό τους προσωπείο και με το πρόσχημα ότι δήθεν επιβαρύνεται η συναλλαγή κατά τη μεταβίβαση να επιτύχουν εν τέλει με τη συγκατάθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ την πλήρη ανατροπή αυτής της προοδευτικής και επιστημονικά ορθής διάταξης".

Αποτέλεσμα όπως αναφέρει είναι "να τρίβουν τα χέρια τους όλα τα μεγάλα συμφέροντα που επιβουλεύονται την αγορά - πώληση και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, αφού με το πρωτοφανούς αστειότητας ψηφισμένο περιεχόμενο της διάταξης περί αξιοποίησης μεταξύ άλλων του ΟΣΔΕ και των διανομών οι πολίτες προοπτικά θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων που θα οδηγήσουν όχι μόνο σε αδυναμία δόμησης των οικοπέδων τους, αλλά και σε πιθανή ακύρωση των συμβολαιογραφικών πράξεων". 

"Οποιος πολίτης έχει πάει μια φορά να πάρει απόσπασμα παλαιάς διανομής ή αναδασμού γνωρίζει ότι με καμιά δύναμη δεν μπορούν να αποτελέσουν τα στοιχεία αυτά γεωχωρικό τεκμήριο για την περιγραφή του προς μεταβίβαση ακινήτου, αφού έχοντας συνταχθεί ογδόντα και πλέον χρόνια πριν, με τις τότε συνθήκες σύνταξης και των όποιων προδιαγραφών (άλλο σύστημα αναφοράς του Υπουργείου Γεωργίας) και εξοπλισμού δεν πιστοποιείται η μοναδικότητα του ακινήτου, ούτε η ύπαρξη αυτού αφού δεν λαμβάνονται υπόψη μεταγενέστερες καταπατήσεις, διανοίξεις οδών, επεκτάσεις οικισμών, κ.α.)" αναφέρει.

Παράλληλα, σημειώνει ότι το ΟΣΔΕ δεν ειναι κτηματολόγιο, δεν αναφέρεται σε ιδιοκτησίες αλλά σε καλλιέργειες. Μπορεί, τονίζει, κάποιος καλλιεργητής να έχει μισθώσει πενήντα μικροιδιοκτησίες για να καλλιεργήσει ελιές, οπότε στο απόσπασμα, αυτό που εμφανίζεται είναι ένα γεωτεμάχιο με το όνομα του καλλιεργητή και όχι των ιδιοκτησιών που στην καλύτερη περίπτωση θα απέχει από λίγα μέτρα γεωχωρική απόκλιση μέχρι ένα Δήμο (έχει παρατηρηθεί πολλάκις και αυτό) και φυσικά θα αποκλίνει ως προς τα γεωμετρική του στοιχεία και το εμβαδό. Θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή ως συνοδευτικό της βεβαίωσης για τη μεταβίβαση ένα απόσπασμα που επ' αυτού αναγράφεται ότι "σε καμία περίπτωση αυτόν δεν αποτελεί τεκμήριο ιδιοκτησίας".

Αυτά τα προβλήματα θα αναδειχθούν από τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, τονίζουν οι τοπογράφοι, και αυτός που θα την πληρώσει θα είναι ο απλός πολίτης που παλεύει μία ζωή για να αποκτήσει ένα κομμάτι γης, να φτιάξει ένα σπίτι και θα δει ότι πιθανά, να είναι στον αέρα.

"Αυτό πετύχατε κύριοι βουλευτές, αυτό υιοθετήσατε κύριοι Παπακωνσταντίνου και Σηφουνάκη" λένε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τους ότι με τις πελατειακές τους σχέσεις και την οπισθοδρομική τους αντίληψη προκαλούνται τεράστια προβλήματα στους πολίτες καθώς "οποιοδήποτε τοπογραφικό διάγραμμα συντάσσεται σήμερα με προδιαγραφές διαφορετικές του Εθνικού Κτηματολογίου (Ε.Γ.Σ.Α. 87), αποτελεί ασκήσεις επί χάρτου και εξυπηρετεί συντεχνιακά και όχι μόνο συμφέροντα αδιαφορώντας για το συμφέρον των πολιτών που θα έπρεπε να υπηρετεί.

Τέλος ο Σύλλογος, τονίζει ότι δεν θα μείνει άπραγος σε αυτή την επιστημονική εκτροπή που συντελέστηκε με την ψήφιση αυτής της "ντροπολογίας" και θα αποδείξει ότι στην πράξη είναι νομικά και τεχνικά ανεφάρμοστη. Στα πλαίσια αυτά τονίζει ότι έχει καλέσει σε απολογία το μέλος του Νίκο Σαλαγιάννη, βουλευτή Καρδίτσας, που έχει υπογράψει την τροπολογία συμβάλλοντας στην ανατροπή του "αρχικά κατατεθειμένου κειμένου", με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής.

13 σχόλια:

  1. ‘Έκθεση ιδεών πρωτοετούς φοιτήτριας, από τζάκι, θυμίζει η επιχειρηματολογία σας κύριοι..
    Όταν όμως θα ζητηθεί να εξαιρούνται οι Τοπογράφοι από της Οικ. Άδειες θα σας τσούξει και θα διαμαρτύρεστε για τα επαγγελματικά σας δικαιώματα, την ώρα που εσείς (κάνοντας πλάτες στο ΤΕΕ)επιμένετε ότι οι Τεχνολόγοι μηχανικοί (Δομικών & Υποδομής) δεν έχουν την κατάρτιση να συντάξουν ένα απλό τοπογραφικό διάγραμμα (λες και θα φτιάξουν κανένα λιμάνι ή καμιά οδοποιία).
    Έχοντας βρει λοιπόν σαν δικαιολογία την σύνταξη διαγραμμάτων σε ΕΓΣΑ'87 (που πλέον και ένας περαστικός με ένα δικτυακό διπλόσυχνο gps μπορεί να το εξαρτήσει) ανακαλύψατε ξαφνικά ότι για την "μονοσήμαντα ορισμένη γεωχωρική αναφορά των ακινήτων" απαιτείται Τοπογράφος Μηχ. και μόνον του σιναφιού ΠΕ μπορούν να υπογράψουν, λες και ζούμε στο 1930!!!! και μετράμε με θεοδόλιχο για την εξάρτηση από το τριγωνομετρικό...
    Είναι γελοία η βάση που θέτετε το ζήτημα έχοντας τον τσάτσο σας που ονομάζεται ΤΕΕ να καταργεί σαν νταβατζής επαγγελματικά δικαιώματα φοιτητών των ΤΕΙ και όλα αυτά παρανόμως ερμηνεύοντας διατάγματα του '30 αγνοώντας με ψηλά την μύτη την ύπαρξη κάποιον σχολών μηχανικών των ΤΕΙ που ιδρύθηκαν το '83.
    Είστε το λιγότερο ασόβαροι και γελοίοι και να ξέρετε ότι θα σας πάρουν και σας τα μπούμερανγκ που πετάτε..
    Μη ξεχνάμε λοιπόν την ακύρωση του νόμου του ‘94 περί επαγγελματικών δικαιωματων των μηχανικών ΤΕΙ που πέρασε ο Παπανδρέου ως υπουργός παιδείας και έσπευσε το δικό σας ΤΕΕ να ακυρώσει με τους σχετικότατους δικαστικούς του ΣΤΕ.
    Κράτος εν κράτει το ΤΕΕ και σεις καμαρώνετε, του χρόνου κλείνει όμως το μαγαζάκι σας, που το πληρώνουν νταβατζηλίκι και οι τεχνολόγοι τόσα χρόνια και πολύ πιθανόν να αρχίσουν οι κατανομές εκ νέου των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όλων, χωρίς να πολύευνοήσει την φάρα σας γι’αυτό κρατήστε λίγο το κεφάλι χαμηλά και την μύτη χαμηλότερα κύριοι που θέλετε να είστε και ξεχωριστό τμήμα….
    (Μην ξεχνάμε ότι στο εξωτερικό Τοπογράφοι Μηχανικοί υπάρχουν μόνον ως εξειδίκευση, ειδικότητα Μηχανικού ή με όποια άλλη μορφή μπορεί να το βρεις πλην του ανεξάρτητου τμήματος.. )
    Τώρα που λιγόστεψε η πίτα πετάμε έξω αυτούς που τόσα χρόνια έβγαζαν το φίδι απ’την τρύπα και σε πολλές περιπτώσεις σας μάθαιναν και την δουλεία στα εργοτάξια..
    Αυτά κύριοι δεν συμβαίνουν στο εξωτερικό.
    Εκεί αμείβεται η γνώση και όχι το δίπλωμα του χαρτογιακά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφε,
    δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω την επιχειρηματολογία σου.
    Όμως δύο πράγμματα έχω να σημειώσω:

    1. τα επαγγελματικά δικαιώματα απορρέουν από το επίπεδο σπουδών του κάθε επαγγελματία και
    2. με τη φρασεολογία που χρησιμοποιείς (λχ τσάτσοι, σινάφι, νταβατζηλίκι, τσούξει κλπ) θεωρείς ότι μπορείς να πείσεις ότι έχεις το κατάλληλο υπόβαθρο να υπογράφεις ως επιστήμονας μηχανικός.
    Αυτό λοιπόν δε θα το κρίνω εγώ, θα το κρίνει όμως ο αυριανός υποψήφιος πελάτης σου, που ελπίζω να μην έχει προβλήματα με την ποιότητα της δουλειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επι της ουσίας καμια απαντηση.
      Τα επαγγελματικά δικαιώματα απορρέουν από το επίπεδο σπουδών του κάθε επαγγελματία που τα ορίζει ποιος??
      Το ΤΕΕ???????
      Όσον αφορά τα υπόλοιπα, μάλλον δεν έχεις καμιά απάντηση και στέκεσαι στις λέξεις αγανάκτησης..
      Εγώ λοιπόν για χάρη σου, παίρνω πίσω τους χαρακτηρισμούς και ζητώ συγγνώμη, αλλά περιμένω μια απάντηση επί της ουσίας των παραπάνω, που μάλλον δεν έχεις ούτε εσύ ούτε ο ακομπλεξάριστος από κάτω..

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε, τώρα που μιλάμε επιχειρήματα και ο λόγος έχει πάρει το σωστό δρόμο, θα υποστηρίξω απερίφραστα ότι έχει ΔΙΚΙΟ.
      Όμως θεωρώ ότι η πλήγμα για τους τοπογράφους είναι το δικαίωμα να βγάζουν άδειες.Και αυτό γιατί κανείς δεν ασχολείται με άδειες από τους τοπογράφους, ενώ το αντάλλαγμα που εδωσαν να σφραγίζουν τοπογραφικά άλλοι οδήγησε στο αποτέλεσμα να σφραγίζουν όλοι τοπογραφικα, Πολιτικοί ΑΕΙ ΤΕΙ, αρχιτέκτονες ακόμη και δασολόγοι θα μπορούσαν. Επίσης οι τιμές έχουν συμπιεστεί τόσο πολύ λόγω μεγάλης προσφοράς που το κράτος χάνει έσοδα και δεν υπάρχει πουθενά επιστημονικότητα απόρροια και της ατιμωρησίας.
      Μοιραία η ποιότητα έχει πέσει με αποτέλεσμα να γίνεται ένα χάος στο ιδιοκτησιακό καθεστώς γεγονός που εσύ το γνωρίζεις ως εμπειρος μηχανικός.
      Μπορεί εσύ, να είσαι πολύ σωστός και φυσικά να κάνεις άριστα τη δουλειά σου, αυτό όμως συμβαίνει όχι γιατί τα τοπογραφικά είναι εύκολα αλλά γιατί εσύ είσαι καλός επαγγελματίας. Τι γίνεται όμως με την πληθώρα των συναδέλφων σου.
      Λύση σε όλο αυτό θεωρώ είναι ο κάθε ένας στην επιστήμη του. Εσύ στις άδειες εμείς στα τοπογραφικά.
      Κατα τα άλλα ο οποισδήποτε χωρίς να είναι καν μηχανικός, και ασχοληθεί σοβαρά με την επιστήμη μπορεί να ανταπεξέλθει

      Διαγραφή
    3. Δεν αντιλέγω πως κάθε κατεργάρης πρέπει να πάει στον πάγκο του, όπως επίσης ότι έκαστος πρέπει να δραστηριοποιείτε στην ειδικότητα του.
      Έχω δει απαράδεκτες εργασίες από πολλούς συναδέλφους, ανεξαρτήτως ειδικότητας (πολλές φορές κι από τοπογράφους μηχανικούς).
      Μην ξεχνάμε πως οι Πολ. Μηχανικοί Π.Ε. υπόγραφαν τα πάντα λόγω έλλειψης ειδικοτήτων εκείνο τον καιρό και συνεχίζουν ακόμα και τώρα αδικαιολόγητα.
      Αυτούς δεν τους πειράζει κανείς όμως…!
      Δηλαδή βγάζοντας δυο ειδικότητες των ΤΕΙ (που έχουν διδαχτεί τοπογραφία στις σχολές τους) και τους Αρχιτέκτονες από τα εξαρτημένα τοπογραφικά εσύ θεωρείς ότι λύνεται το πρόβλημα??
      Μιλάμε για ιδιωτικά τοπογραφικά και όχι για μελέτες!
      Όπως προανέφερα η ένταξη στο ΕΓΣΑ είναι πλέον εφικτή για τον καθένα και η βάση αυτής της γνωμοδότησης – απόφασης του ΤΕΕ μονό ως πρόσχημα μπορεί να χαρακτηρίσει.
      Ας τεθεί το θέμα προς σοβαρή συζήτηση από το ΤΕΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και την ΕΕΤΕΜ, με πραγματικά επιχειρήματα, να παρθούν αποφάσεις επιτέλους και να ορίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων για τους νέους μηχανικούς ΑΕΙ,ΤΕΙ οι οποίες θα σέβονται και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια σε αυτό το νομοθετικό κενό. Δεν χρωστάνε τίποτα να στερούνται το δικαίωμα που ασκούν όλα αυτά τα χρόνια που η κατάσταση "εκκρεμεί".
      Για παράδειγμα, ας μπουν κάποια κριτήρια εμπειρίας - προϋπηρεσίας για τους παλαιούς αποφοίτους και με ομαλό τρόπο να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση από δω και στο εξής.
      Όποιος δηλαδή επιλέγει να σπουδάσει σε όποια σχολή, να γνωρίζει τι θα γίνει και που θα κατασταλάξει επαγγελματικά.
      Το θέμα είναι όμως πως κάποιες ειδικότητες των ΤΕΙ όπως η δίκη μου (Μηχανικός έργων υποδομής) πλέον δεν έχουν κανένα επαγγελματικό δικαίωμα από αυτά που έστω ατύπως είχαν(ούτε άδειες ούτε τοπογραφικά).
      Είναι απαράδεκτο να αδειάζεις έναν επαγγελματία με αυτό το τρόπο και να τον τσακίζεις βάζοντας τον να απολογείται στους πελάτες του για την εγκυρότητα παλαιών εργασιών του (αλλά και πρόσφατων) που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τώρα και δεν μπορούν, δυσφημίζοντας και βάζοντας τον να απολογείται στο πελάτη που στο κάτω κάτω δεν τον ενδιαφέρει κιόλας το πρόβλημα σου (αυτός την δουλειά του θέλει να κάνει και δικαίως αδιαφορεί) με αποτέλεσμα να σε θεώρει και τσαρλατάνο στο τέλος..
      Άντε να του εξηγήσεις για επαγγελματικά δικαιώματα κλπ..
      Αυτά τα θέματα είναι λεπτά και μόνον με λεπτούς χειρισμούς λύνονται !
      Ζητώ ξανά συγγνώμη προς την κοινότητα σας για το ύφος μου στη πρώτη δημοσίευση, ήταν μια στιγμή (δικαιολογημένης πιστεύω όμως) έκρηξης!

      Διαγραφή
    4. www.topographos.net και www.topographos.net/forum
      εδώ μπορούμε να τα πούμε καλύτερα.

      κατά τ άλλα, η λύση είναι άδειες σε πολιτικούς ΑΕΙ ΤΕΙ, τοπογραφικά σε τοπογράφους.

      Δύο μαθήματα το ξέρεις και συ δε φτάνουν για να κάνεις ενα τοπογραφικό. Δίοτι τοπογραφικό δεν είναι τόσο το μετρητικό κομμάτι όσο το νομικό. Ακόμη και σήμερα μετά χρόνιας εμπειρίας έρχομαι μπροστά σε απίστευτες νομικές καταστάσεις.

      Επίσης, θεωρώ ιδανική θα ήταν η κατάργηση των ΤΕΙ και η συγχώνευση στα ΑΕΙ με μικρή αύξηση εισακτέων στα ΑΕΙ. Το να κάνεις υφιστάμενους και προιστάμενους επιστήμονες μόνο μπλέκει τα πράγματα, διότι η φύση του επιστήμονα είναι να επιζητά την ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ του, και μετά αρχίζουν οι ....γρίνιες.

      Διαγραφή
    5. Η τεχνική νομοθεσία είναι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό που το μαθαίνεις πρωτίστως από την εμπειρία και το διάβασμα.
      Το γεγονός όμως ότι κάποιος τελειώνει ένα πολυτεχνείο δεν τον κάνει απαραιτήτως και επιστήμονα..
      Έχω λαμπρά παραδείγματα υπ'όψιν!

      Ας είμαστε ρεαλιστές!

      Διαγραφή
    6. Συμφωνώ απόλυτα. Όμως περισσότερς πιθανότητες έχει ένας ειδικευμένος στα τοπογραφικά να ανταπεξέλθει στη νομολογία, από εναν ο οποίος 'μοιράζεται' σε πάρα πολλά πεδία, από άδειες μέχρι ανακαινίσεις.
      Αυτό άλλωστε επαληθεύεται στην πράξη και σ αυτό θα συμφωνίσεις μαζί μου

      Διαγραφή
    7. Σαφώς και είναι ο πιο αρμόδιος.
      Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τις εξελίξεις..
      Οι Τοπογράφοι χάνουν το δίκιο τους με τον ανορθόδοξο τρόπο του ΤΕΕ να "νομοθετεί" αυθαιρέτως εκμεταλλευόμενο τις συγκυρίες σε ένα κράτους που παραπαίει, προφασιζόμενο ότι βάζει μια τάξη στα πράγματα την ώρα που δίνοντας μια λύση δημιουργεί πολλαπλάσια προβλήματα.
      Είναι αναρμόδιο και μονό συμβουλευτικό χαρακτήρα μπορεί να έχει αφού και εφόσον ερωτηθεί.
      Δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο και μην ακούσω περί παραπλεύρων απωλειών.. αυτά, εν καιρό πολέμου μόνο μπορούν να ειπώνονται!

      Διαγραφή
    8. Το πρόβλημα ΤΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερο από το πρόβλημα των δικαιωμάτων και αυτό οφείλουμε να κατανοήσουμε αν θέλουμε να ζούμε σε μιάν ευνομούμενη κοινωνία και όχι σε κοινωνία Ταλιμπάν!

      Διαγραφή
    9. άρθρο 30 του Νόμου 4111/13.
      Αυτό άραγε θα επηρεάσει την "μονοσήμαντα ορισμένη γεωχωρική αναφορά των ακινήτων" από τους "επιστήμονες" των ιδιωτικών κολεγίων???

      http://www.makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12875:--l------300----------------r-&catid=4:2012-02-11-12-49-59&Itemid=2

      http://www.nomotelia.gr/photos/File/4111-13.htm

      Διαγραφή
  3. Άλλος ένας κομπλεξικός τειτζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ..αυτό φίλε μου δεν είναι κόμπλεξ.. αυτό είναι αγανάκτηση από κάποιον που λειτουργεί το γραφείο 15 χρόνια τώρα με κύριο αντικείμενο τα τοπογραφικά διαγράμματα που οριζοντίως, αυθαιρέτως και αντισυνταγματικά κάποιοι θέλουν να του τα στερήσουν..

      Διαγραφή